Stimulacija mišic

Terapija TENS- brez bolečin je življenje lepše

V nedeljo sem se odpravila na obisk k babici. Popoldne je minilo kot bi trenil, pili sva kavico, opravljali sorodnike, preverili kakšno bo vreme, babica pa je, kot vedno, omenila tudi njene težave s križem in revmo. Pred letom dni si je na priporočilo osebne fizioterapevtke kupila aparat TENS in kot pravi, so njene bolečine od takrat veliko znosnejše.

Pokazala mi je napravo, ki je izgledala dokaj enostavna za uporabo in rekla, da jo največkrat uporablja pred spanjem. Celotnemu kompletu je bila priložena tudi knjižica z navodili, kjer sem prebrala, da v “Sloveniji za močno kronično bolečino trpi kar 180 tisoč ljudi, največkrat gre za bolečine v kosteh in mišicah oziroma bolečine v križu in hrbtenici kot najpogostejše med kostno-mišičnimi bolečinami.” Nad tem podatkom sem se zgrozila, saj se mi zdi odstotek ljudi izredno velik, poleg tega, pa si nikoli, niti v slabih sanjah, ne bi želela, da kaj podobnega prizadene tudi mene.

Ker v Sloveniji zaradi bolečin trpi vsak četrti prebivalec, imamo tu še dodaten zdravstveni problem, saj si večina lajša bolečine z nesteroidnimi protivnetnimi zdravili, paracetamolom in tramadolom. Uživanje velike količine zdravil pa za naše zdravje na dolgi rok ne prinese nič dobrega. Zato toplo pozdravljam babičino odločitev, da si je začela bolečine lajšat na naraven način s TENS protibolečinskim tretmajem in tako dala svojemu telesu vsaj priložnost za hitrejše okrevanje.

Kaj je protibolečinska terapija TENS? 

TENS (transkutana/površinska električna nevrostimulacija) je terapija z električnim tokom. Protibolečinska terapija TENS z električnim tokom modulira ali zavira signale bolečine v možganih. To vpliva na hitrejšo regeneracijo tkiva, ki je pri dolgotrajni bolečini onemogočena. Protibolečinsko terapijo TENS najpogostejo izvajajo fizioterapevti ali je del programov v profesianalnih medicinskih salonih, vendar je ravnanje z napravo TENS dovolj enostavno, da se ga lahko ob upoštevanju navodil in nasvetov lahko priuči vsak. Na žalost napravica za TENS še vedno ni pravica obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Naj naštejem samo nekaj primerov v katerih je TENS protibolečinska terapija izredno uspešna: hitrejše okrevanje po vseh športnih poškodbah, pomoč pri zdravljenju bolečin v hrbtu, križu, stopalih, sklepnih blazinicah, kolenih, komolcih, pri glavobolu, nategih mišic, bronhialni astmi, depresiji, anksioznosti, zvinih, menstrualnih bolečinah, revmatičnih bolečinah, herpesu zoster, nespečnosti, zobobolu, nervozi, ahilovi tetivi, vnetju sinusov in črevesnem zaprtju.

Bolečina je izginila – preizkus je uspel!

Sama z bolečinami nikoli nisem imela težav. Priznati pa moram, da sem se v zadnjem letu kar malo polenila. Najbrž je zmanjšana športna aktivnost tudi razlog za bolečine, ki so se mi začele pojavljati pred pol leta v predelu levega kolena. O tem kaj storiti in kakšen je vzrok bolečine, sem se že poleti posvetovala z osebno zdravnico, ki mi je svetovala naj ojačam mišice in vezi, ki sodelujejo pri gibanju kolenskega sklepa. Ob rednem izvajanju predpisanih vaj je bolečina skoraj izginila, vendar me sem ter tja bolečina še vedno opomni, da zdravljenje še ni končano. Zaradi tega je moje koleno postalo poskusni zajček, na katerem sem preizkusila način uporabe in predvsem učinkovitost naprave TENS znamke MiaPharma.

Naprava MiaPharma ima 6 aktivnih kanalov in kar 250 prednastavljenih programov. Sama sem za zdravljenje bolečin v kolenu, kot nazorno piše v priloženih navodilih, uporabila le dva kanala. 4 samolepilne elektrode sem si pritirdila na mišice ob kolenu, kot je narisano na sliki in jakost počasi povečala na 3.- 4. stopnjo, ravno prav visoko, da sem se ob dražljajih še vedno počutila ugodno.

Udobje med terapijo TENS mi je zelo dobro delo.

Protibolečinska terapija TENS je trajala 30 minut. Med tem sem si koleno podprla z blazinami in udobno ležala na kavču in brala knjigo. Po 15 minutah se je bolečina začela popuščati, na koncu tretmaja pa jo nisem več občutila. Svoje odkritje s “čudežnim aparatom” sem hotela deliti še s prijatelji.

Sama sem uporabila samolepilne elektrode.
Na voljo pa so tudi elektrode iz jelenje kože, ki jih moramo zaradi prevodnosti pred uporabo zmočiti.

Jan, ki ima zaradi narave dela – dviguje težke stvari – velikokrat bolečine v hrbtenici. Tokrat pa je imel zaradi preobremenjenosti še “musklfibr” v hrbtnih mišicah. Pri njem sva uporabila program TENS, ki lajša bolečine v mišicah in v hrbtenici. Uporabila sva vseh 6 kanalov in na levo in desno stran ob hrbtenici (nikoli direkt na kost, temveč na mišico ob kosti) namestila 12 elektrod.

Prednastavljen program TENS je terapijo izvajal 30 minut.

Jan je opisal svojo izkušnjo z napravo TENS kot izjemno sproščujočo, med tretmajem je celo zaspal. Napetost v hrbtenici in mišicah pa se je močno zmanjšala.

Priznati moram, da sem ob prvem stiku z aparatom TENS malce podvomila o preprostosti uporabe. Vendar je uporaba v priloženi knjižici predstavljena zelo nazorno ter dodatno podprta s potrebnim slikovnim materialom, tako da jo z lahkoto osvoji vsak.

Preventiva je boljša od kurative

Sem zagovornica zdravega načina življenja in pri tem je najpomembnejša redna telesna aktivnost (v skladu z zmožnostmi vsakega posameznika) ter zdrav način prehranjevanja. Z gibanjem ohranjamo mišice močne in tako preprečujemo preobremenitev sklepov, pripomoremo pa tudi k telesnemu in duševnemu dobremu počutju.

Dober občutek je vedeti, da nam ni treba živeti z močnimi bolečinami, saj si jih lahko lajšamo zelo preprosto na naraven način. Protibolečinska terapija TENS, ki jo lahko sami izvajamo tudi v udobju svojega doma in celo med vožnjo v avtu ali letalu, nam lahko kakovost življenja bistveno izboljša.

Protibolečinsko terapijo TENS enostavno lahko izvajamo tudi doma.

Naj vas opozorim, da ima aparat garancijo, navodila uporabe v besedi in sliki, ter polno dodatkov v kovčku.

Izdelek je preizkusila in ocenila: Petra Furlan

Mp6 infra

1.099,00
Stimulacija mišic, ki ima veliko izhodne moči in kar 814 različnih programov, s katerimi boste izredno hitro dosegli željene rezultate. Vsak program je razvi za točno določeno težavo. Najpomemjbnejše pa je, da lahko izvajte kar dve terapiji istočasno- infrardečo luč in stimulacijo in na ta način dosežete še hitreje rezultat.

Stimulator mišic + Magnetna Body Pro

490,00
Združene so koristne lastnosti elektrostimulatorja in magnetne terapije, ki pomagajo telesu priti v odlično formo in odlično počutje. BODY PRO nudi 250 programov, ki so namenjeni za dobro fizično počutje in lepoto telesa in obraza. Programi so razdeljeni na estetske, športne, za sprostitev in protibolečinske programe. Zahvaljujoč BODY PRO je možno izkoristiti tudi prednosti visokofrekvenčne magnetne terapije. Aparatu je že priloženih par magnetnih plošč. Blazine in razni dodatki je možno dokupiti kot dodatno opremo. Nikakor ne smemo pozabiti, da lahko aparat nadgradimo tudi z infrardečo lučjo. V tem primeru bost izvajali kar 3 terapije istočasno: infrardečo luč električno stimulacijo in visokofrekvenčno magnetno terapijo.

Stimulator mišic + Magnetna Body Pro (Kopija)

490,00
Združene so koristne lastnosti elektrostimulatorja in magnetne terapije, ki pomagajo telesu priti v odlično formo in odlično počutje. BODY PRO nudi 250 programov, ki so namenjeni za dobro fizično počutje in lepoto telesa in obraza. Programi so razdeljeni na estetske, športne, za sprostitev in protibolečinske programe. Zahvaljujoč BODY PRO je možno izkoristiti tudi prednosti visokofrekvenčne magnetne terapije. Aparatu je že priloženih par magnetnih plošč. Blazine in razni dodatki je možno dokupiti kot dodatno opremo. Nikakor ne smemo pozabiti, da lahko aparat nadgradimo tudi z infrardečo lučjo. V tem primeru bost izvajali kar 3 terapije istočasno: infrardečo luč električno stimulacijo in visokofrekvenčno magnetno terapijo.

Stimulator mišic + Magnetna Body Pro + magnetna blazina

700,00
Združene so koristne lastnosti elektrostimulatorja in magnetne terapije, ki pomagajo telesu priti v odlično formo in odlično počutje. BODY PRO nudi 250 programov, ki so namenjeni za dobro fizično počutje in lepoto telesa in obraza. Programi so razdeljeni na estetske, športne, za sprostitev in protibolečinske programe. Zahvaljujoč BODY PRO je možno izkoristiti tudi prednosti visokofrekvenčne magnetne terapije. Aparatu je že priloženih par magnetnih plošč. Blazine in razni dodatki je možno dokupiti kot dodatno opremo.

Stimulator mišic MP6 NEW

512,00
Najnovejši design stimulacije mišic. Vsebuje 250 programov. Po želji se lahko nadgradi z infrardečo lučjo in ostalimi dodatki.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja